tiistai 22. syyskuuta 2015

Projekti 333 ja syksyn vaatepohdintoja

Luin vuosi sitten syksyllä Rinna Saramäen mahtavan kirjan Hyvän mielen vaatekaappi, joka havahdutti pohtimaan omaa pukeutumista ja vaatekaapin sisältöä. Olin silloin ollut jo jonkin aikaa  töissä, jossa tarvitsin muutaman vuoden takaista opiskeluaikaa  enemmän siistejä vaatteita. Vaatekaappini sisältö koostui pääosin kirppislöydöistä, joita olin täydentänyt satunnaisilla ja yleensä spontaaneilla apua-mä-tarvin-uudet-housut-nyt-heti ostoksilla vaatekaupoista. Kirppisten hintatasoon tottuneena halvimpienkin ketjuliikkeiden vaatteet tuntuivat yleensä kalliilta, ja päädyin yleensä ostamaan korkeintaan keskihintaisen vaatteen ja kerta toisensa jälkeen pettymään huonoon laatuun.



Rinna kirjoitti kirjassaan 333-projektista, jossa käyttöön valitaan kerrallaan kolmeksi kuukaudeksi 33 vaatetta. Ne vaatteet, jotka jäävät karsinnasta yli, viedään varastoon ja kolmen kuukauden päästä on aika päivittää valikoima uuteen kauteen. Valittujen vaatteiden tulee kattaa kaikki kauden pukeutumistarpeet ja sopia toisiinsa. Mukaan ei lasketa alusvaatteita, urheiluvaatteita tai sellaisia vaatteita joita käyttää ainoastaan kotona tai mökillä. Osa projektiin ryhtyvistä laskee 33 vaatteeseen mukaan myös asusteet ja korut, osa pelkät vaatteet. Uusia vaatteita ostetaan vain harkitusti ja tarpeeseen. Kausien vaihtuessa vaatteita laitetaan tarpeen mukaan kiertoon.


Ensimmäinen yritykseni P333:n kokeilemisesta viime syksynä jäi vähän tyngäksi. Totesin hyvin äkkiä, että minulla ei todellakaan ole 33 toisiinsa yhteensopivaa, laadukasta ja hyvää vaatetta, joilla voisin kuvitella täyttäväni kaikki tulevan syksyn pukeutumistarpeet! T-paitoja ja juhlavaatteita oli tarpeeseen nähden liikaa, housuja ja neuleita liian vähän. Kirppiksiltä oli tullut kannettua kotiin paljon "sinnepäin"-vaatteita, jotka usein jäivät aivan liian vähälle käytölle. Projektin innoittamana onnistuin kuitenkin karsimaan vaatekaapistani paljon vaatteita (sekä kierrätykseen että varastoon) ja tekemään listaa vaatteista, joilla voisin täydentää vaatekaappiani toimivammaksi. En kuitenkaan täysin onnistunut pitäytymään päätöksissäni olla ostamatta mitään muuta kirppiksiltä, eivätkä täydennykseksi ostamani vaatteet osoittautuneet niin hyviksi löydöiksi, kuin olisin toivonut. Olin silti kohtuullisen tyytyväinen - olin saanut hallittavamman vaatekaapin, käytin vaatteitani monipuolisemmin (ei aina vain farkut + yksi miljoonasta t-paidasta) ja tiesin aiempaa paremmin, millaisia vaatteita todella haluaisin käyttää ja mitkä jäisivät käyttämättä.


Toteutin vaatekaapin kausiajattelua koko viime vuoden, ja se tuntui toimivan hyvin. En koskaan kuitenkaan saanut aikaiseksi ryhtyä tosissani kokeilemaan P333:sta. Syksyn tulo innosti jälleen pohtimaan pukeutumista (kesällä se on niin paljon helpompaa!), joten laitoin Hyvän mielen vaatekaapin uudelleen varaukseen kirjastoon. Tällä kertaa päätin ottaa projektin todenteolla kokeiluun.

Niinpä kannoin pari viikkoa sitten syksyn vaatteet ullakolta alas ja ilahduin huomatessani, että tilanne ei todellakaan ollut yhtä paha kuin vuosi sitten! Tänään sain vihdoin viimeisteltyä listan, jossa on 31 vaatetta (mukaan lukien takit ja kengät, mutta ei huiveja, hansikkaita, koruja, laukkuja tai muita asusteita) sekä kaksi vaatetta, joilla aion vaatevarastoani syksyn aikana täydentää.




Samalla tein muutamia huomioita:

1. Tärkein motivaationi projektille on se, että haluan pukeutua monipuolisemmin ja paremmin. Tiedän jo kokemuksesta, että tämä ei tule onnistumaan haalimalla vaatekaappi täyteen erilaisia vaatteita.

2. Rahan osalta en varsinaisesti tavoittele säästöä, vaan haluan oppia paitsi rajoittamaan turhia ostoksia, myös maksamaan rohkeammin laadukkaasta, tarpeellisesta ja kestävästä. Tätä tavoitetta varten aion kirjoittaa muistiin kaikki tekemäni vaateostokset. Minulla ei suoraan sanottuna ole hajuakaan, paljonko rahaa käytän vuosittain vaatteisiini, ja kuinka suuri osuus siitä on halpoja kirpparilöytöjä ja paljonko todelliseen tarpeeseen ostettuja vaatteita. 

3. Toiseksi tärkein motivaatio onkin halu rajoittaa turhia kirppisostoksia. Kuten jo todettua ostan 80-90 % vaatteistani kirpparilta, ja mukaan mahtuu aivan liikaa myös sellaisia "löytöjä", jotka eivät käy yhteen muiden vaatteideni kanssa, osoittautuvat liian suuriksi, pieniksi tai muuten vaan epämukaviksi, eivät tyyliltään sittenkään ole sopivia tai jäävät jostakin muusta syystä hyvin vähälle käytölle. (Totta kai mukaan mahtuu myös loistavia löytöjä, enkä siksi missään nimessä aioikaan kokonaan lopettaa vaatteiden ostoa kirpparilta!).

4. Tunne siitä, että käytän aina mustia vaatteita, ei ole liioiteltu. Kolmasosa  valitsemistani 33 vaatteesta on mustia (!). Haluaisin käyttää enemmän muita värejä, joten uusien mustien vaattteiden hankinta on ehdottomasti kielletty.


5. Väriskaala vaatteissani on todella pieni. Viihdyn neutraaleissa väreissä, mutta olisi mukava löytää mustan, tummansinisen, harmaan ja valkoisen rinnalle joitakin kauniita korostusvärejä. Onneksi edes asusteeni ovat hieman värikkäämpiä!

6. Olen ostanut kolmanneksen valitsemistani 33 vaatteesta tämän vuoden aikana. Tämä tieto todella yllätti minut, sillä minulla oli pikemminkin tunne, että kuljen aina samoissa vanhoissa vaatteissa. Toinen kolmannes vaatteista oli sellaisia, joita olen jo käyttänyt pitkään ja/tai todella paljon, eli niin sanottuja luottovaatteita. Ja viimeinen kolmannes jotakin tältä väliltä: vaatteita, jotka olen omistanut jo jonkin aikaa, mutta jotka syystä tai toisesta ovat päätyneet käyttöön liian harvoin.

7. En usko, että pystyn täysin minimoimaan listan ulkopuolisia vaateostoksia, ja aion sallia itselleni satunnaiset kirppislöydöt (mutta vain, jos pystyn todella perustelemaan ne itselleni!). Tällöin tulen laittaamana jonkun toisen vaatteen valikoimastani sivuun tai kiertoon. Tulen kuitenkin pitämään tästäkin kirjaa, eli 3 kuukauden päästä näen, miten hyvin onnistuin pärjäämään näillä alunperin valitsemillani vaatteilla.

8. Käytössä olevien vaatteiden karsiminen 33:een oli lopulta melko helppoa. Vain muutaman vaatteen kohdalla jouduin käyttämään harkintaa. Jos olisin ottanut mukaan laukut, asusteet ja korut, karsinta olisi ollut paljon vaikeampaa! Tämä jäi vähän kutkuttamaan mieltä, joten aion harkita valikoiman karsimista entisestään, jotta saisin mukaan myös esim. huivit ja laukut.



Olen mielenkiinnolla lukenut muiden bloggaajien pohdintoja ja kokemuksia P333:sta. Jos siis tiedät blogin, jossa aihetta on käsitelty, vinkkaa ihmeessä! Tässä muutama, johon minä olen törmännyt:
Pitsiunelmia (Rinna Saramäki) - yksi kaikkien aikojen suosikkiblogeistani, joka on tosin harmillisesti ollut viime aikoina varsin hiljainen...
365morelife
Kaunis & yksinkertainen

Loppukaneettina: tästä blogista ei ole tulossa tyyliblogia (pelkkä ajatuskin naurattaa!) enkä aio kuvata ah-niin-tavallisia vaatteitani tänne. Päädyinkin siis kuvittamaan nämä pohdinnat otteilla aina yhtä ihanaa 30-luvun muotia esittelevästä lehdestä (McCall Fashion Book Winter 1937-38). Lehdessä olisi kyllä aihetta ihan omaksikin postauksekseen - olisipa oma vaatekaappini edes puoliksi yhtä elegantti kuin nämä leidit!

3 kommenttia:

  1. Tämä P333 vaikuttaa varsin kiinnostavalta. Jään seurailemaan innolla. Otin itse osaa edellisvuonna Kierrätyskeijuiluun ja tuosta jäi päälle se, että en osta enää nytkään kuin alusvaatteet ja sukat oikeastaan uusina. Kirjoitin kokemuksesta, jos haluat kurkata: http://kirppisrakkautta.blogspot.fi/2015/01/vuosi-ilman-upouusia-vaatteita-asusteita.html

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä! Itse ajattelin pyrkiä siihen, että uutena ostaisin vaan muutaman laadukkaan vaatteen vuodessa ja vaihtelunhalua tyydyttäisin sen lisäksi kirppisostoksilla (mutta koittaen välttää "sinnepäin"-ostoksia myös kirppiksillä!). Tietysti alusvaatteet, sukkahousut ja sukkikset tulee sitten tuohon lisäksi uutena ostettaviksi. Luulen, että vaikeinta tässä tulee olemaan halpojen kirppisostosten rajoittaminen. Ostoskeskuksissa en tykkää pyöriä, eli niitä kiusauksia tulee vähemmän.

    VastaaPoista
  3. Mahtavaa että olet pohtinut noin perusteellisesti! Aivan huikeat kuvitukset, voi mahoton tuota 30-luvun eleganssia. Aah!

    VastaaPoista