tiistai 1. syyskuuta 2015

Tukholman kirpputorit

Sen siitä saa: kun on viikon lomalla ja ylityövapailla, saa töihin palattuaan jällen paiskia ylitöitä niin, että kohta voisi taas jo lomailla viikon... (jos ehtisi!) Niinpä tämäkin bloggaus on antanut odottaa itseään paljon pidempään kuin oli tarkoitukseni. Toisaalta on hauska palata vielä loman kuviin, löytöihin ja tunnelmiin.Tukholman kirpputorit ovat monille suomalaisille kirppisfaneille jo hyvinkin tuttuja, varsinkin ne helpoiten saavutettavat eli Södermalmin ja Gamla Stanin second hand -liikkeet. Hyödynsinkin oman kierrokseni suunnittelussa mm. Oranssi Omena ja Kirppisrakkautta -blogien suosituksia. Lämmin kiitos niistä! Mitään uutta ja ihmeellistä en siis uskalla luvata, mutta ehkä tästä minunkin listastani on jollekin vielä apua.

Söderin pohjoisosan Hornsgatanin kirppikset olivat itselleni uusia tuttavuuksia. SoFon lisäksi tämä alue kannattaa pitää mielessä - lyhyelle matkalle osuu monta erilaista second hand -myymälää ja lisäksi muutama muukin kiva putiikki.

Myrorna, Hornsgatan 96, www
Tykkäsin kovasti tästä keskikokoisesta kirppisestä. Se johtui varmaankin siitä, että tavaraa oli melko paljon ja joukossa oli myös aidosti vanhoja vaatteita ja esineitä. Tuli sellainen tunne, että täältä voi tehdä löytöjä! Eikä se tunne ihan väärä ollutkaan. Heti kirppiksen ovella iskin silmäni todella hyväkuntoiseen Finelin punaiseen Neptun-kasariin. 250 kruunun hinta vähän mietitytti, mutta en osannut jättää kattilaa ostamattakaan, ja onhan se tosi kiva! Kotiin päästyä piti tietysti heti keittää kalakeittoa.
Judits, Hornsgatan 75, www
Filippa K Second Hand, Hornsgatan 77, www
Myrornaa vastapäätä kadun toisella puolella sijaitsee kaksi aivan eri henkistä second hand -putiikkia: merkki- ja laatuvaatteisiin erikoistunut Judits ja pieni Filippa K:n second hand myymälä. Liikkeiden kohdalla ei todellakaan voi puhua perinteisistä kirpputoreista, vaan sekä valikoima, esillepano että hinnat ovat ihan toisesta maailmasta. Mielestäni on tosi hienoa, että myös tällaisille upscale-second hand -liikkeille on tilaa ja kysyntää! Tällä kertaa en ostanut mitään, tai jaksanut edes kunnolla perehtyä tarjontaan, mutta pidän nämä ehdottomasti mielessä, jos jollakin tulevalla reissulla on enemmän aikaa ja rahaa sijoittaa vaatteiden hankintaan.Mariatorgetin kohdalta löytyy kaksi perinteisempää kirpparia lähes vieretysten:

Stockholms Stadmission, Hornsgatan 58, www
Aika perinteinen keskikokoinen kirppis, jossa on valikoimassa sekä astioita ja kodintavaraa että vaatteita. En tehnyt löytöjä (ja tässä kohtaa alkoi jo väsymys painaa, joten kuvakin jäi nappaamatta!).

Rödä Korset, Hornsgatan 56, www
Punaisen ristin kirppis keskittyy vaatteisiin ja myymälään on haettu tavallista fiinimpää tunnelmaa modernilla sisustuksella. Vaatteet on aseteltu väljästi värien mukaan jaoteltuihin rekkeihin. Valikoima ja hintataso vastaavat kuitenkin enemmän perinteisiä kirppiksiä, kuin yllämainitut Judits ja Filippa K. Täältäkään en ostanut mitään.

Hornsgatanilla piipahdimme myös kahdessa kivassa myymälässä: House of Rym ja Afro Art. Edellisestä olisin voinut kantaa kotiin kaikki supersöpöt astiat ja jälkimmäisessä oli myynnissä mm. aivan ihania värikkäitä tyynyjä. Hillitsin kuitenkin itseni, ja kahvitauon jälkeen matka jatkui Slussenin suuntaan.


Emmaus, Peter Myndes Backe 8, www
Vintage- ja kirppispuoleen jakautuvassa kaksiosaisessa myymälässä tein viime kesänä kivoja löytöjä (mm. kaksi eteisen seinälle tulevaa vanhaa nuottivihkoa, jotka on jo kehystetty ja odottavat enää taulukoukkujen iskemistä seinään - vain 13 kuukautta matkan jälkeen!). Tällä kertaa saalis oli sen sijaan aika laiha. Ostin kaksi pientä ruukkua yrteille hintaan 10 kr / kpl. No, ovathan ne ihan kivat (keltainen + pallot = pop!). Kaverini suositteli myös paikan lastenvaatevalikoimaa.Söderin pohjoispuolen kirppiskierroksesta jäi hyvä fiilis, vaikka löytöjä ei ihan valtavasti tullutkaan tehtyä. Muillakin kirppiksillä tuli kolmen päivän reissun aikana piipahdettua, mutta ei yhtä järjestelmällisesti. Esittelenkin lopuista vain ne, joissa tein ostoksia.

Retro.etc, Folkungagatan 65, www
Oi mitä värien ilotulitusta! Aivan supersöpössä pikkumyymälässä on sekaisin kaikkea värikästä ja ihanaa eli sekä vanhaa etä uustuotantoa. Taas olisi löytynyt vaikka mitä kivaa, ja sorruinkin ostamaan aivan tuikitarpeellisen Pegzini-pyykkipoikaperheen. Kotona liimasimme näihin magneetit ja taiteilijat pääsivät koristamaan eteiseen viime kuussa maalaamaani magneettiseinää.Söders Antikhörna, Ringvägen 141
Tämä pieni antiikkikauppa oli mieluinen yllätys. Vaikka hinnat olivat selvästi kirpparitasoa kovemmat, eivät ne tuntuneet kohtuuttomilta. Esimerkiksi 30 cm syvän String-kirjahyllysetin olisi saanut 1100 kruunulla. Meille löytyi tuliaisiksi Taalainmaan hevonen (225 kruunua). Ei tämäkään siis mikään ilmainen löytö ollut, mutta uutena olisimme samalla rahalla saaneet paljon pienemmän hepan.Stockholms Stadsmission Gamla Stan, Trångsund 8, www
Yhden suosikkipaikoistani säästin viimeiseksi! Stadsmission tuntuu keskittäneen kaikki antiikki-, design- ja retrotavaransa vanhan kaupungin pikkuliikkeeseen. Arabiaa, Iittalaa ym. Suomi-designia oli kokonainen hyllyllinen, ja voisin kuvitella valikoiman vaihtuvan useasti (paikka on aika pieni ja hinnat kohtuulliset). Hassuna yhteensattumana löysin täältä 2 kpl samanlaisia Arabian keltaisia kulhoja kuin Göteborgista ostamani (60 kr / kpl). Lisäksi ostin Tsaikka-lasin (50 kr) korvaamaan talvella tiskissä rikkomaani yksilöä.


Siinäpä se! Ihan tarpeeksi tuli laukulle painoa, vaikka aivan huippulöydöt jäivätkin löytämättä. Ehkä seuraavalla kerralla otan suunnaksi jonkun itselleni uuden alueen, vaikkapa Vasastanin?

2 kommenttia:

  1. Oi, Tukholma, aina yhtä ihana! Hienoja löytöjä teit ja tuo kalakattilakn näyttää olevan tosi hyvässä kunnossa. Kiva, että postauksestani oli hyötyä reissussa.

    VastaaPoista