tiistai 24. marraskuuta 2015

Sateelta suojassa

Vanhat sateenvarjot ovat minusta aivan ihania! Tänään pieni kokoelman alkuni tuplaantui, kun kävin töiden jälkeen ostamassa Facebook-kirppiksen kautta löytämäni 60-luvun kotimaisen Top-Tip -sateenvarjon Marjatta Metsovaaran kuosilla. Minun piti hakea varjo jo eilen, mutta unohdin asian totaalisesti... Todella noloa! Itse en myyjänä ehkä olisi ollut yhtä ymmärtäväinen, vaikka onneksi haun piti tapahtua myyjän kotoa.

70-luvulta päivää -blogissa linkitetyn lähdetekstin mukaan porvoolaisen Green & Green -yrityksen valmistamat Top-Tip-varjot olivat aikansa suuri menestystarina. Metsovaaran suunnittelemat kuviot painettiin käsin nylon-kankaalle. Varjoja valmistettiin runsaasti myös vientiin. Samoja kuoseja painettiin myös kankaisiin, ja tyylikkäät naiset teettivätkin sateenvarjonsa kaveriksi samaa kuosia olevan takin!


Metsovaaran lilan sateenvarjon kanssa samaan kuvaan pääsi toinenkin vintage-varjoni. Valkoisen 50-luvun sateenvarjon hankin Etsystä edelliskeväänä juhlittuja häitämme varten. Siinä on ihania yksityiskohtia: helmiäishohtoinen pitkä kahva, virkattu rannelenkki ja söpö kiinnitysnappi. Vanhoissa esineissä usein juuri harkitut yksityiskohdat ovat usein se juttu, joka minua eniten viehättää, ja joka erottaa ne nykyajan bulkkituotannosta. Ja tietysti laatu... nämä varjot on tehty kestämään!En ole osannut ottaa valkoista sateenvarjoa arkikäyttöön, joten toisen vintage-varjon hankkiminen oli lähes perusteltua, eikö? Ajatus helmiäisen hohtoisesta häävarjostani ankeassa 60-luvun virastotalossa työhuoneeni nurkassa tuntuu vaan väärältä... Valkoinen jääköön siis juhlavarjoksi, mutta Metsovaaran varjon aion ottaa käyttöön myös arjessa. Tai oikeastaan otin jo, heti kotimatkalla!

Tunnistaako joku teistä lukijoista varjon kuosin? En ole Metsovaaran asiantuntija, enkä löytänyt nopealla googlailulla sille vielä nimeä. Ja löytyykö muita vanhojen sateenvarjojen ystäviä?2 kommenttia:

  1. Sirot, vanhat varjot on aivan ihania. Mulla on yksi samankaltainen ruskea varjo, mutta yksi metallisäie on jotenkin vääntynyt ja varjo ei mene enää yhtä sulavasti kiinni, harmi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onpa tosiaan! Onneksi vanhat varjot ovat kestävämpiä kuin uudet, mutta eivät kai nekään ihan ikuisia... ainakaan näissä syys-/talvimyrskyissä!

      Poista